Van fruit word je vet
Fruitsuiker (fructose) is lekker, maar is niet zo onschuldig als ons wordt voorgehouden. Vooral niet in de handen van voedingsmiddelenindustrie. Van fructose word je vet, de kans op diabetes wordt groter, je hormoonhuishouding raakt er van in de war, het verhoogt de urinezuurspiegel en daarmee de kans op jicht, het verkleint de beschikbaarheid van mineralen en vitamines in je lichaam en het is verslavend.
In onze tuin hebben we 4 hoogstam appelbomen. Dit jaar was het eerste jaar dat we veel appels hadden. Zo veel dat we vorige week 22 kilo weg gebracht hebben naar iemand die er cider van maakt. Wij eten weinig tot geen appels, overigens sowieso weinig fruit. Ik weet dat ons geleerd wordt dat fruit gezond is, maar dat geldt niet voor fructose.
De oermens at fruit wanneer er fruit was. In Nederland is dat in de herfst en dat komt perfect uit, want daarna is het winter. Suiker is suiker, wordt vaak gezegd, maar dat blijkt niet waar te zijn. Fructose, fruitsuiker, kan alleen omgezet worden in de lever en wordt dan meestal omgezet in vet. De lever heeft namelijk maar een klein fabriekje om fructose om te zetten naar iets anders dan vet. Fructose verschilt nog meer van andere suikers. Bij het eten van fructose kan je lichaam geen genoeg krijgen, je wil dat bijna onbeperkt eten. In de oertijd was dat fantastisch. Je kon maar door blijven eten en het werd omgezet in vet. Prima zo vlak voor de winter. Vet houd je lekker warm en het is een prima energievoorraad voor de periode waarin er weinig voedsel te vinden is. Sommige dagen aten onze voorouders helemaal niet en gaf die vetvoorraad hen voldoende energie.
Tegenwoordig is het nooit meer winter, als het om voedsel gaat. Overigens is de echte winter met dikke pakken sneeuw en ijs ook ver te zoeken. In elk seizoen is er voldoende te eten en dat doen we ook, met alle gevolgen van dien, want ons lichaam verschilt niet van het lichaam van onze voorouders. Het reageert net zo op fructose als toen.
Wanneer je fructose eet wanneer het nog in de appel zit, krijg je meer binnen dan enkel fructose. Dat maakt dat je je na het eten van een appel voller voelt, dan na het drinken van een glas appelsap. Het is ook de reden dat therapeuten vaak zeggen: fruit eet je. In onze snelle maatschappij drinken we liever ons fruit. Een drinkontbijt of smooothie is wellicht makkelijk(er), maar betekent ook dat je meer dan 1 stuk fruit binnen krijgt en dus ook de fructose daarvan. Meer fructose betekent meer vet.
Ook de voedingsmiddelenindustrie ontdekte de eigenschappen van fructose en voegt het daarom toe aan heel veel producten. Dat maakt dat jij van deze producten wilt blijven eten en dat vinden zij geweldig. Je kunt het deze ondernemers niet kwalijk nemen dat ze geld willen verdienen, toch? Met deze kennis van fructose ontwikkelden ze een nog interessanter product: High Fructose Corn Syrup (HFCS). Dit is (simpel gezegd) een zoetstof met de eigenschappen van fructose in 1000-voud.
Wil je gezond en fit blijven, eet dan af en toe een stuk fruit en laat alles met toegevoegde fructose of HFCS lekker (grinnik) in de winkel liggen.